LASBEDRIJF PETER WAGABA
In Ttula dicht bij de basisschool Happy Times staat het lasbedrijf van Peter Wagaba. Een kleine onderneming met een drietal jonge werknemers die voor een bord eten en een slaapplaats laswerkzaamheden voor het bedrijf verrichten. Met één oud lasapparaat, een zelf gemaakte lastafel, een hamer en een metaalzaag worden op bestelling deuren, ramen en andere te lassen artikelen afgeleverd. Geen groot bedrijf en dus ook geen vetpot.
Peter Wagaba is in het begin in staat om met de opbrengsten van zijn lasbedrijf naast zijn gezin ook de basisschool financieel te ondersteunen. De kosten om een kleine school met arme weekinderen in stand te houden zijn in Oeganda laag. Maar dat wordt steeds moeilijker naarmate de school groeit. Steeds meer arme weeskinderen komen naar zijn school. Veel van deze kinderen betalen geen schoolgeld waardoor er een geld tekort ontstaat.
Het lasbedrijf moet meer inkomsten genereren om de school te
kunnen blijven ondersteunen.
Hoe kan Stick2Uganda daarbij helpen?
Andere benadering
Om het lasbedrijf van Peter Wagaba te laten groeien is onderzoek nodig.
De CLV projectgroep 2015 gaat samen met studenten van de Hogeschool Rotterdam kijken wat de beste manier is om de bedrijfsvoering van het lasbedrijf te verbeteren. Onderzoek van het afzetgebied, adviezen voor een betere administratie en ondersteuning via microkredieten voor de aankoop van nieuwe apparaten e.d. behoord tot de mogelijkheden.
Stick2Uganda en het lasbedrijf
Naar aanleiding van de reis van de Stick2Uganda CLV projectgroep 2013 is gekozen voor een andere benadering. De eerste stappen zijn inmiddels al gezet. Zo heeft Peter Wagaba door een microkrediet een nieuwe agregaat kunnen aangeschaffen. Gekeken wordt wat de effecten hiervan zijn op de bedrijfsvoering. Ook is er een andere locatie geadviseerd voor het bedrijf.
Inmiddels is het lasbedrijf ook niet meer op het terrein van de school gevestigd. Verder zijn er initiatieven om de bedrijfsadministratie te verbeteren.
Het lasbedrijf in 2014
In 2014 ging het een tijd niet goed met het lasbedrijf. Aanpassingen aan elektriciteitsnet van Ttula maakte dat het bedrijf gedurende drie maanden niet kon produceren. Inmiddels is alles verholpen. Stick2Uganda heeft een compressor beschikbaar gesteld en inmiddels kan Peter ook gebruik maken van een haakse slijpschijf waardoor de productie verder kan verbeteren.