top of page

OPRICHTING

Oprichting

​Stichting Stick2Uganda is een initiatief van voorzitter Cees Gouw en algemeen bestuurslid Floor van de Kemp.

 

2012 Poortugaal naar Oeganda

Cees en Floor zijn in de zomer van 2012 met een enthousiaste groep mensen uit Poortugaal naar Ttula afgereisd voor een werkvakantie van 16 dagen georganiseerd door Livingstone werkvakanties. Het project heeft als doel: het bouwen van een basisschool Happy Times in de sloppenwijk Ttula (Kampala). Er is een lange aanloop met intensieve fundraising in de regio van Poortugaal. Voor het uitgebreide reisverslag van deze reis kunt u de blog lezen op: http://oegandagangers.waarbenjij.nu en hieronder de film over de ervaringen bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reiservaringen

Tijdens de reis wordt duidelijk dat de groep weinig aan de bouw van de school kan bijdragen. Het bouwen ter plaatse kan veel beter door Oegandese bouwvakkers worden gedaan. Met wat geld kan de bouw, gedurende de twee weken dat de groep in Ttuala zijn, opgang gehouden worden.

Echter met het draaiende houden van een particuliere basischool is weinig of geen ervaring. Uit gesprekken met de eigenaar van de school Peter Wagaba blijkt dat hij veel problemen heeft met de bedrijfsvoering. Zo wordt het schoolgeld nauwelijks geïnd, docenten worden onregelmatig of niet betaald. Er is geen deugdelijke administratie en de leerresultaten van leerlingen worden niet bijgehouden. Peter Wagaba vertelt dat naarmate de school groter wordt, ook zijn problemen groter worden.

 

Vervolg

Aan het einde van de reis geeft Peter Wagaba, in een persoonlijke brief aan dat de verantwoordelijkheid voor de school  hem steeds zwaarder is gaan vallen en dat hij eigenlijk niet meer weet hoe hij nu verder moet. Omdat duidelijk is dat Livingstone Happy Times niet bij het aanpakken van deze problemen helpt en het bedrag dat is opgehaald niet volledig is opgegaan in de drie weken in Oeganda, hebben Cees en Floor  plannen gemaakt voor een vervolg. Deze plannen zijn voor Cees en Floor de basis geweest voor het ontstaan van de stichting.

 

De Stichting Stick2Uganda

September 2012 vraagt de directie van het Christelijk Lyceum Veenendaal aan Cees of hij een projectvoorstel wil opstellen voor de organisatie van een actiedag ter ondersteuning van een goed doel. Het projectvoorstel houdt een verbintenis voor 5 jaar in, waarbij het CLV de ontwikkeling van wijk Ttula en de basisischool Happy Times in Oeganda gaat ondersteunen. Eind november 2012 wordt het projectvoorstel goed gekeurd. In maart 2013 is de Stichting Stick2Uganda opgericht, in juni was de eerste actiedag Stick2Uganda CLV en in oktober 2013 de eerste reis van de ambassadeurs van het CLV naar Oeganda.

WAAR KOMT DE NAAM 'STICK2UGANDA' VANDAAN?

Het doel van de stichting is als een Estafetterace.

 

De naam van onze stichting is ‘Stick2Uganda’. Deze naam refereert naar de Olympische sport estafette, waarbij een afstand wordt afgelegd door een team van renners. Tijdens de race geeft iedere renner een stokje door aan de volgende renner om gezamenlijk de eindstreep te bereiken. Zonder alle renners zou de laatste renner nooit de finish halen en het behalen van de finish zonder het stokje leidt tot de diskwalificatie van het hele team.

 

De naam komt voort uit het woord 'Stick!', de kreet die de renner gebruikt wanneer het stokje wordt overgegeven tijdens de race; de volgende renner staat klaar om het stokje over te pakken. Hiernaast wil de naam het belang van lange termijn steun voor het succes van ontwikkelingsprojecten benadrukken. 

 

‘To develop the local community of Ttula, you have to stick to Uganda’.

bottom of page